Kulit Muka Bermasalah? Kenali Jenis Jerawat Dan Cara Mengatasinya

Jenis Jerawat Dan Cara Mengatasinya. Adakah muka anda bermasalah dengan jerawat?

Anda berminat untuk mengetahui 5 jenis jerawat? Sebelum itu, anda perlu mengenali fakta tentang kulit muka anda terlebih dahulu kerana kulit merupakan organ yang banyak terdedah kepada keadaan persekitaran sekeliling.

Apa itu Kulit ?

Kulit merupakan organ yang paling besar yang mengandungi berat sekitar enam paun, kulit berfungsi melindungi otot dan organ manusia.

Kulit juga memerlukan tiga vitamin, A, C dan E untuk kekal sihat dan cantik. Pengambilan makanan seimbang serta pemakanan tambahan elok boleh menjurus kepada mendapatkan kulit sihat.

Jika anda mempunyai masalah kulit yang berkaitan dengan jerawat, anda pastinya ingin tahu lebih lanjut tentang jenis jerawat dan cara mengatasinya.

Sebelum itu, lihat di cermin bahagian jerawat yang ingin dikenal pasti itu yang mana satu. Dan lihat gambar seperti di bawah:

 

5-jenis-jerawat

 

1. Jerawat Papula

 • Merupakan jenis jerawat radang kulit, berbentuk benjolan lembut kemerah-merahan.

2. Jerawat Pustules

 • Bintik merah yang meradang dan muncul sebagai bintil merah dengan pusat putih atau kuning ( bernanah)

3. Blackheads

 • Biasanya terjadi apabila sebahagian pori kulit tersumbat dengan sebum (minyak), bakteria dan sel-sel kulit mati. Warna hitam itu bukan di sebabkan oleh kotoran dan di sebabkan oleh pigmen kulit-melanin, bertindak balas dengan oksigen di udara.

4. Whiteheads

 • Biasanya terbentuk ketika pori tersumbat sepenuhnya dan memerangkap sebum (minyak), bakteria, dan sel-sel kulit mati, menyebabkan paparan putih di permukaan kulit anda.

5. Nodul (akne kronik )

 • Terdiri daripada bentuk benjolan keras di bawah permukaan kulit-lebih besar dan sangat menyakitkan, serta kadang-kadang tidak akan hilang selama berbulan-bulan. Jerawat ini menyumbang kepada parut berlubang dan trauma teruk serta luka pada permukaan kulit.

 

Jika tidak di rawat dengan betul, Nodul ini akan terbentuk semula walaupun selepas ianya kecut.

Lebih besar ruangan radang lebih mudah ianya terbentuk nanah dan akan meninggalakan parut jerawat jika tiada perawatan dan ubat yang sesuai. Menghilangkan parut jerawat lebih sukar bila perawatan diabaikan. Wajah muka yang penuh dengan parut jerawat sudah tentu menghilangkan seri dan keyakinan diri anda.

 

Antara Punca Perlakunya Jerawat Ini Adalah Kerana :

 • Faktor hormon terutamanya untuk perempuan dalam lingkungan umur subur adalah punca utama masalah jerawat. Majoritinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20 ‘an. Maka perkara ini merupakan normal berlaku, jangan takut.
 • Faktor keturunan seperti ahli keluarga yang banyak jerawat juga memainkan peranan juga. Misalnya ayah atau emak anda mempunyai jerawat yang banyak mungkin juga anda memiliki gen yang sama.
 • Kosmetik, pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak memberi masalah jerawat di kulit.

 

Selepas anda mengetahui 5 Jenis Jerawat,  sekarang anda perlu tahu cara mengatasinya.

Antara Cara-Cara Mengatasi Jerawat adalah :

 • Makan lebih banyak lobak merah. Vitamin A menguatkan tisu pelindung kulit dan benar mencegah jerawat. Ia membantu mengurangkan pengeluaran sebum.
 • Lakukan Senaman atau aktiviti  yang boleh mengeluarkan peluh. Dengan keluarnya peluh kulit akan menyahkan toxin melalui peluh yang dikeluarkan.
 • Membersihkan muka dengan pencuci muka yang sesuai dan selamat dengan kulit muka anda. Sebagai contoh, anda mencari pencuci muka yang boleh membantu membersihkan minyak di muka dan mengurangkan jerawat.
 • Mengambil produk kecantikan untuk luaran yang terbukti berkesan. Saya cadangkan anda menggunakan Youth Skincare Shaklee untuk penjagaan wajah .
 • Anda juga boleh ambil minuman tambahan untuk kesihatan kulit wajah yang sesuai dan mestilah mendapat pengesahan oleh Kementerian Kesihatan. Sebagai contoh, ambil Set Kecantikan Shaklee iaitu ESP, VIVIX, Vitamin C, GLA complex, CoQ-Trol Plus dan Collagen Powder yang membantu merawat kulit dari dalaman.

set-kecantikan-premium-optimum-shaklee

Set Kecantikan Premium Optimum

Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Suplimen Shaklee?

Hubungi terus ASIAH Pengedar Shaklee Bintulu melalui whatsapp +6019-8855676

Saya adalah Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Dengan setiap panduan pengambilan suplemen Shaklee yang tepat dan betul.

Untuk lebih mudah dan cepat, anda juga boleh membuat pembelian terus di Esell. Pembayaran boleh menggunakan kad debit atau kad kredit. KLIK Esell di bawah untuk ORDER SEGERA.

esell-shaklee